NCC och Jernhusen byggstartar Park Central – första byggnaden i Centralstaden Göteborg

Park Central blir den första byggnaden som byggstartas i Centralstaden, en viktig del i utvecklingen av centralstationsområdet i Göteborg. Huset kommer utöver kontor innehålla en av Västlänkens stationsuppgångar, service och handel. Park Central är ett samarbete mellan Jernhusen och NCC där stations- och kontorsytorna utvecklas gemensamt.

Park Central utgör en framtida entré till den nya stadsdelen Centralstaden vid Centralstationen i Göteborg. I och med byggstarten tar utvecklingen av området kring Göteborgs Centralstation ett viktigt kliv framåt när en ny del av Göteborg växer fram.  

Park Central kommer att bli en av Göteborgs nya signaturbyggnader, det första huset inom Centralstaden - en vision för Göteborg som vi får vara med att förverkliga. Det är vi enormt stolta över, säger Petra Krüger, sverigechef på NCC Property Development. 

Park Central omfattar kontor och stationsfunktion på cirka 40 000 kvadratmeter med en av Västlänkens stationsuppgångar i gatuplan. I Park Central finns det möjlighet att hyra kontor som omfattar cirka 5000 kvadratmeter i ett och samma våningsplan. Huset får också en grönskande takpark för hyresgästerna och ett utbud av service, coworking och handel i huset. 

Vi är väldigt glada att kontors- och stationshuset Park Central nu börjar byggas. Det är ett viktigt steg i att utveckla och omhänderta området inför de ökade flöden av människor som öppnandet av denna etapp av Västlänken medför. När huset står klart kan fler arbeta nära järnvägen, mitt i Göteborg, säger Cecilia Pettersson, chef Projektutveckling på Jernhusen. 

Park Central planeras att stå färdigt i slutet av 2026 i samband med att Västlänkens nya station Centralen öppnar. 

Läs mer om Park Central: Framtidens arbetsplats - Park Central  

  • Under dagens byggstartsfirande deltog på scen:   Cecilia Pettersson, Chef Projektutveckling, Jernhusen, Nima Tehrani, Delägare Ioffice, första hyresgästen i Park Central, Annette Forsgren och Britta Rylander Berglund Arkitekter Krook & Tjäder, Niklas Sparw, Affärsområdeschef NCC Building Sverige, Petra Krüger, Sverigechef NCC Property Development, Johanna Hedenskog, fastighetsutvecklare NCC Property Development. Foto: NCC.

  • Foto: NCC

  • Illustration: Krook & Tjäder

  • Illustration: Krook & Tjäder