NCC fortsätter att fotografera med drönare

De lagliga möjligheterna att fotografera med drönare blir allt fler. Snart kommer NCC att kunna använda drönare ungefär som tidigare. Vi inleder därför ett partnerskap med Linköpingsföretaget Spotscale.

– Vi följer fortfarande lagen. Dock sker det mycket förtydliganden och tillägg till lagen som specificerar användningsområden för drönare, där det inte räknas som övervakning. Vi ser, och hoppas, att vi snart kommer kunna flyga som vanligt igen, säger Viktor Davidov, digital affärsutvecklare på NCC Building, som jobbat fram partnerskapet ihop med Spotscale.

I oktober stoppade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen all fotografering med drönare i Sverige. Domen slog fast att en drönare med kamera juridiskt ska betraktas som en övervakningskamera. För att fotografera med drönare krävs det därför tillstånd från Länsstyrelsen.

Domen blev en käpp i hjulet för NCC, som har stor nytta av fotografering från drönare bland annat till volymberäkning av schaktmassor och dokumentation. Fotograferingen gör NCC:s arbete effektivare och snabbare samt ger lägre klimatutsläpp.

Länsstyrelsens och Datainspektionens förtydliganden har sedan lättat på tillståndskraven.

– De signaler vi får från Datainspektionen och Transportstyrelsen är att byggbranschens fotografering med drönare snart får grönt ljus, säger Andreas Lydig, ansvarig för drönare på NCC.

NCC inleder därför ett strategiskt samarbete med det Linköpingsbaserade företaget Spotscale.

Företagets molntjänst omvandlar hundratals fotografier tagna med NCC:s drönare till en virtuell kopia av stadsmiljön. Tekniken gör det möjligt att på en skärm eller med VR-glasögon visa upp exakt hur en planerad byggnad kommer att se ut på platsen där den ska byggas.

Det här underlättar kommunikationen med NCC:s kunder, myndigheter och de som bor och jobbar kring det planerade bygget.

– Väldigt få kan tolka en 2D-ritning. Med Spotscales 3D-lösning kan alla förstå exakt vad vi pratar om. Det leder till snabbare och bättre beslut, säger Viktor Davidov.

Foto: Erik Mårtensson, NCC

Bild på Andreas Lydig, teknisk specialist, NCC Infrastructure
Andreas Lydig

Specialist, Drone Operations, NCC Group