NCC byggstartar stadsutvecklingsprojekt i Oslo

NCC startar nu första etappen på kontorsprojektet Valle i Oslo. Valle Wood blir Norges största kommersiella fastighet i massivträ.

– Det här är en verkligt offensiv satsning. Vi är mycket glada över att ha kommit igång och stolta över att starta med den första byggnaden i massivträ, säger Manne Aronsson, VD för NCC Property Development Norge.

Med NCC som aktiv pådrivare sker det nu stora förändringar som kommer att göra Valle Hovin-området till en vital del av den norska huvudstaden. Den första byggetappen är på 6700 kvadratmeter och totalt kommer hela kontorsprojektet Valle att bestå av 60 000 kvadratmeter när alla fem byggetapperna är klara.

– Valle ligger mycket centralt med bara några få minuters promenad till kollektivtrafikknutpunkten Helsfyr. Utveckling av områden som ligger nära kollektivtrafikknutpunkter är en hållbar strategi. Framtidsvisionen är att kunna ta sig till och från arbetet utan att använda bilen, säger Manne Aronsson.

Ambitiös miljöprofil

Valle Wood kommer ha en ambitiös miljöprofil och ska byggas i massivträ. Utöver det kommer fastigheterna uppfylla flera stränga miljökrav under uppbyggnadsfasen för att uppnå nivån Excellent i internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM.

Byggperioden ska också präglas av NCC:s eget ”Gröna byggplatser”-koncept. Detta är en intern riktlinje för att säkra en mer miljövänlig drift under byggperioden, bland annat genom att fokusera på energiförbrukning, avfall, transport och reducerad användning av kemikalier. NCC:s interna riktlinjer sträcker sig längre än dagens myndighetskrav.

– Valle Wood ska få en naturnära nordisk karaktär som är identitetsskapande för både byggnaderna och området. Vi är inte på Valle bara för att bygga kontor, vi kommer också att vara djupt engagerade i områdets utveckling. NCC lägger vikt vid att anpassa projekten till närområdena och har som ambition att bidra till att även dessa ska utvecklas för tillgänglighet för allmänheten. Runt om kontorskomplexet kommer det att finnas bostäder, skola och daghem, och dessutom Vålerengas nya stadion, berättar Manne Aronsson.

Valle Wood ska fungera som en attraktion, inte bara för dem som arbetar i området, utan också för de boende och för besökande. Det ska vara en upplevelse som ger något mer än bara en byggnad som man går in i.

– Valle Wood ska uppvisa enkelhet och stil och samtidigt förmedla en känsla av tillgång till nordisk natur. Tradition i samspel med nyskapande. Norge är ett land med mycket skog och därför är det viktigt att bana väg för byggprojekt i massivträ. Då är det viktigt att även producenterna går samma väg, påpekar Aronsson.

Illustration: Lund+Slaatto Arkitekter