Innergård på Massive Entertainments nya kontor i Malmö.

Massive flyttar in i nytt kontor totalomvandlat av NCC

I samverkan med spelföretaget Massive Entertainment och dess ägare Ubisoft har NCC byggt om och till en befintlig fastighet på Möllevången i Malmö till nya moderna kontorslokaler, som de nyligen flyttat in i.

Massive växer och behövde nya och större kontorslokaler för att rymma verksamheten som idag omfattar 650 medarbetare, de flesta spelutvecklare. Tillsammans med kunden och arkitekten Dorte Mandrup har NCC skapat en modern och utvecklande arbetsmiljö mitt i kreativa och mångfacetterade Möllevången i centrala Malmö.

-Det har varit en lång resa sedan vi köpte fastigheten 2016, som även innehållit en lång designprocess, men slutresultatet har blivit precis som vi tänkte oss, berättar Alf Condelius, COO på Massive som dock får vänta på att företagets medarbetare flyttar in:

- Till följd av Coronaviruset jobbar alla som kan hemifrån. Det är mest IT som är här och ser till att allt funkar för distansarbete.

Från syfabrik till kreativt kontor

NCC:s uppdrag har pågått sedan 2018. Under denna tid har en befintlig u-formad fastighet, som sträcker sig över ett helt kvarter och ursprungligen var syfabrik och tillverkade tråd, garn och knappar, totalomvandlats med kontor, mötesrum, gemensamma ytor och atriumgård. Entrén från gatan är anspråkslös men när man kommer in på gården möts man av en pampig nedsänkt entré och innanför den ett mötesforum som utgör fastighetens hjärta.

Mötesforumet har scen och filmduk för stormöten, evenemang och lanseringar. Här finns även möjlighet att ansluta fler arbetsplatser vid behov av tillfällig extra kapacitet. I anslutning till forumet finns bibliotek, museum och kök samt ett atrium som ger fint ljusinsläpp. Ovanpå forumet finns en takträdgård. Innegården bestod tidigare av en parkering, så det är ett stort lyft för de närboende som nu har en helt annan utsikt från sina balkonger.

Fabrikskaraktären har behållits samtidigt som det är modernt och kreativt. De öppna kontorslandskapen är i vitt för att ge medarbetarna möjlighet att själva skapa karaktär när de flyttar in, medan de många mötesrummen har svarta golv, träpanel och en mer lekfull och kreativ miljö.

-Vi funderade mycket på hur vi vill arbeta i framtiden när vi utformade kontoret. Också medarbetarna har varit delaktiga i processen och ett önskemål var fler mötesplatser, även mer informella sådana. Det har vi tagit fasta på, säger Alf Condelius.

Kontorsfönster med runskrift.

Kärnvärden i runskrift på mötesrummen.

Alla mötesrum har namn från den nordiska mytologin och det står skrivet något kryptiskt på fönstren.

-Det är våra kärnvärden i runskrift – Responsibility, Craftmanship, Courage och Family, berättar Linda Malmgren som är kommunikationschef på Massive. Familj betyder mycket för oss eftersom vi har många medarbetare som flyttar hit från utlandet för att jobba hos oss. Då vill vi vara som en familj för dem.

Mer hållbart skapa nytt av gammalt

Mångkultur är viktigt för Massive, något som även återspeglar sig i den grafiska profilen och skyltarna på fasaden som är i alla regnbågens färger. Ungefär hälften av medarbetarna på Massive är utlandsfödda och har ett annat modersmål än svenska. Totalt finns 50 olika nationaliteter representerade på företaget.

-Möllan och denna fastigheten passar bra för vår verksamhet, dels för att det ligger centralt i Malmö med bra kommunikationer, dels då det är en kreativ och internationell miljö. Vi har dessutom många medarbetare som bor här. Att inte bygga nytt utan att återanvända en befintlig fastighet och skapa nytt av gammalt är en del av vår hållbarhetstanke, det är dessutom en tradition inom Ubisoft med industrilokaler, säger Linda Malmgren.

Kreativt samarbete mellan kunden och NCC

Det krävs mycket effekt på Massives kontor. En vanlig kontorsplats med dator och skärm använder cirka 150–200 watt, medan Massives medarbetare i snitt behöver 700 watt då de har kraftfullare dator, två skärmar och ett par spelkonsoller var. Det har inneburit en ny elcentral, en jättekylanläggning på taket och en hel del installationsarbete.

-Samarbetet med NCC har fungerat mycket bra. Trots att inte ritningarna var klara förrän ganska långt in processen är slutresultatet i mångt och mycket som på arkitektskisserna. En del ändringar har fått göras med hänsyn till att konstruktionen inte sett ut som man trott, men designen är ändå väldigt lik den ursprungliga tanken, säger Alf Condelius.

- Det är ofta så med gamla fastigheter som varit ombyggda flera gånger och där man inte har tillgång till bra ritningar. Men man får många tillfällen till problemlösning och kreativitet vilket jag gillar, säger Peter Mertel, platschef på NCC och något av en renoveringsexpert. Detta har varit ett drömprojekt med många nya utmaningar varje dag som vi löst i nära dialog och kreativt samarbete med kunden.

NCC:s platschef Peter Mertel och Massives Linda Malmgren och Alf Condelius njuter av en kopp kaffe på det nya kontoret.

NCC:s platschef Peter Mertel och Massives Linda Malmgren och Alf Condelius njuter av en kopp kaffe på det nya kontoret. Det känns lite konstigt att Peter nu måste ha besöksbricka och att man inte längre behöver ha varselkläder och hjälm på sig.