Lars Nilsson pensioneras efter 52 år i NCC - Kan vara rekord!

1965 började då 15-åriga Lars Nilsson som lärling som träarbetare inom anläggning. Första projektet var en järnvägsbro i Karlshamn. Nuvarande, och sista, projektet är grunden till nya C4 Shopping i Kristianstad. Till midsommar går Lars i pension, efter 52 år - kanske rekord?

När Lars började 1965 hette företaget Armerad Betong AB. 1976 slogs det ihop med ett annat företag till Armerad Betong Vägförbättringar AB. I slutet av 1980-talet blev det slutligen NCC. Idag arbetar han på NCC Infrastructure, Civil South, anläggning norra Skåne.

– Förr byggde vi träformar när vi skulle gjuta, det var roligare men det tog förstås längre tid, det var riktiga hantverk. Nu är det mest montering av formar. Men det var också ett mycket tyngre arbete förr, med inte alls så bra metoder och hjälpmedel som idag, berättar Lars som periodvis haft ryggproblem till följd av allt bärande.

– Jag måste ändå ha trivts bra som stannat på samma arbetsplats i 52 år, säger Lars med ett skratt och tillägger att han bor bra till, i Höör mitt i Skåne. Bara när vi haft projekt längre bort som Borås, Växjö och Ljungby har jag veckopendlat.

Den 23 maj, på Lars 67-årsdag, var det avtackning och festligheter med några av de närmaste kollegorna. Till midsommar går Lars i pension. 

Lars berättar att arbetet hela tiden utvecklats och att varje projekt ger nya erfarenheter. De yngre har andra idéer än de som har arbetat länge, det är bra att lära av varandra.

– Jag har varit med och byggt det mesta runt om i södra Sverige, mest stolt är jag över att ha varit delaktig i Turning Torso. Tyvärr har jag aldrig byggt något hemma i Höör. Det närmsta är nog vattenledningen mellan Bolmentunneln och Ringsjöverket.

– Frågan är vad jag ska göra nu när jag blir pensionär, min fru planerar att jobba fyra år till. Jag har inte riktigt haft tid, eller ork, med någon hobby. Jag ska iallafall byta gaveln på huset och försöka umgås mer med barnbarnen, säger Lars som har flera barnbarn i ålder 14 månader till 20 år.

Klart är iallafall att Lars härliga stämma och mångåriga erfarenhet kommer att bli saknad av kollegorna på jobbet.