Kommentar med anledning av Byggnads strejk

Igår avvisade Byggnads det senaste medlarbudet om ett nytt byggavtal. Därmed har strejk utlysts på ett antal av NCC:s byggarbetsplatser.

– Jag beklagar att Byggnads avvisade medlarnas bud. Budet i lördags, som Byggnads avslog, gav flera lösningar i frågor som parterna tycker är viktiga. Hade Byggnads tagit budet hade vi kunnat fortsätta diskussionen om de viktiga framtidsfrågorna – integration, jämställdhet och ordning och reda. Vi vill hitta långsiktiga lösningar där vi klarar konkurrenskraften och därmed tryggar jobben i Sverige för våra nuvarande och framtida medarbetare, säger Svante Hagman, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

Byggavtalet är idag komplicerat med flera olika avtalslösningar för olika projekt. På NCC finns 25 olika lönevarianter som oftast måste förhandlas inför varje projekt. Långsiktigt vill NCC ha ett modernt avtal, där NCC har möjlighet att ge en fast och förutsägbar månadslön till medarbetarna.

Det varsel Byggnads lagt är ett av de mest omfattande på många år. Enligt en beräkning som Sveriges Byggindustrier har gjort påverkar strejken 525 arbetsplatser och 9700 medarbetare.