Byggplank förgylls med konst om hur det är att bo i Rinkeby

Byggplanket kring det nya polishuset som NCC bygger i Rinkeby har förgyllts med konst av Rinkebybor. Det är Familjebostäder, NCC och Polisen som initierat konstprojektet för att involvera Rinkebyborna i utvecklingen av det som sker i området. Idag, den 27 juni, avtäcktes konstverket.

I olika samtalsgrupper har ett tjugotal rinkebybor gett sin syn på hur det är att bo i Rinkeby, om trygghet, kärlek, framtid och det nya polishuset. Utifrån samtalen har ett gemensamt budskap mejslats fram och under ledning av Anders ”Bleckan” Bleckhorns från Salong Betong har nio ungdomar sedan gestaltat budskapet i en 25 meter lång målning på planket runt bygget av det nya polishuset.

– Att hoppa av bussen i Rinkeby är att mötas av ett leende. Det finns en samhörighet här som jag aldrig upplevt någon annanstans, säger en ung pappa i 25-årsåldern som deltagit i samtalen.

– Tillsammans kan alla vi som bor här göra Rinkeby till ett bättre ställe. Jag hoppas att media slutar måla upp en sån negativ bild av Rinkeby, säger en ung tjej i samtalen.

Jennie Fridolin från NCC är en av initiativtagarna till konstprojektet.

– Den fysiska stadsmiljön spelar en stor roll i att skapa inkluderande samhällen där människor vill leva, bo och kan känna sig trygga. I alla byggnationer är dialog med de som bor i området viktigt för att lyckas. Genom det här konstprojektet har vi skapat delaktighet, bidragit till en positiv bild av Rinkeby och byggt en god relation mellan oss, Rinkebybor, Familjebostäder och polisen, säger Jennie Fridolin, ansvarig social hållbarhet inom NCC Building.
De nio ungdomar som uppfört konstverket på byggplanket har gjort det under tre veckors sommarjobb. Idag avtäcktes konstverket under högtidliga former på Västerby Backe i Rinkeby.

– När jag i januari presenterade min något vaga idé om en målning som skulle pryda NCC:s etablering här i Rinkeby hade jag aldrig någonsin vågat hoppas på detta resultat. Att se hur idén togs vidare tillsammans med Bleckan och ungdomarna till detta konstverk gör mig och alla NCC:are som arbetar här fantastiskt stolta, säger Jennie Fridolin.

Förutom bygget av det nya polishuset kommer NCC fortsätta vara en del av utvecklingen i Järvaområdet, bland annat genom byggnationen av 172 nya hyreslägenheter i Tensta.

– Jag är övertygad om att den dialog som vi skapat genom detta projekt kommer hjälpa oss att genomföra nästa byggnation på ett för området bästa sätt. Jag vill rikta ett stort tack till alla unga konstnärer och Bleckan för att de förvandlat vårt oinspirerande plank till denna underbara färgfest, avslutar Jennie Fridolin.

Under invigningen av konstverket fanns även polisen på plats.

– Rinkeby polisstation är en viktig symbol för området och en viktig plats, för både de som bor och verkar i området och för oss, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby. Det är positivt att människor i lokalsamhället har engagerat sig och vill vara delaktiga i bygget och utsmyckningen av polishuset i Rinkeby. De ska känna att det är deras polisstation.

Ungdomarna som har målat konstverket ville tyvärr inte vara med på bild.