AI driver byggbranschen framåt inom arbetsmiljö och hållbarhet

AI-tekniken har tagit enorma kliv under det senaste året, och även NCC håller ögonen på hur vi bäst ska ta del av teknikutvecklingen. NCC:s Christina Claeson-Jonsson har talat med tidningen Byggindustrin och säger bland annat att vi kommer se stora framsteg i arbetet med arbetsmiljö, hållbarhet, produktivitet och kvalitet tack vare AI.

Intresset för AI har exploderat under det senaste året. NCC, bland andra företag, ser fram emot en snabb utveckling där AI kommer att leda till stora framsteg inom både arbetsmiljö, hållbarhet, produktivitet och kvalitet.

Vi kommer de närmaste åren att göra stora framsteg vad gäller arbetsmiljö, hållbarhet, produktivitet och kvalitet tack vare AI. Det kommer att påverka hur vi jobbar, och de som har anammat AI kommer definitivt att slå ut dem som inte gjort det, säger Christina Claeson-Jonsson, chef för forskning och innovation på NCC.

Sedan flera år tillbaka har NCC arbetat med att förbättra kvaliteten i sina projekt med AI. Då användes maskininlärning för att se hur olika parametrar - exempelvis väderlek, utrustning och material - påverkar utfallet. Andra AI-tillämpningar som NCC utforskar handlar om hur vi ska bli bättre på att samla in data och sedan dra nytta av dessa.

- Med bättre datainsamling och AI kan vi gifta ihop projekteringen och produktionen. Det blir också ett verktyg i hållbarhetsarbetet. Med AI kan vi titta på ett stort antal lösningar och hitta den mest hållbara, säger Christina Claeson-Jonsson. Vi har arbetat länge med AI, men vi har en lång väg framför oss. Resan har bara börjat men vi har hoppat på tåget, säger Christina Claeson-Jonsson.

Läs artikeln med Christina Claesson-Jonsson på Byggindustrin