NCC:s blogg beyondconstruction.se

NCC driver bloggportalen beyondconstruction.se. Här lyfter våra experter ämnen kring byggande, framtidens stad, hållbarhet, infrastruktur och staden vi lever i. Vi tänker bortanför vägen, huset, simhallen, kontoret och bron vi bygger – vi tänker Beyond Construction. Vi vill inspirera och skapa dialog med er som läser och tycker till. Nedan ser ni de 10 senaste bloggpostarna. Välkommen!

För att vara med i ett sådant här projekt måste du tycka att det är en kul utmaning

Pelle Wistrand var platschef under uppbyggnaden av Dome of Visions i Göteborg och den som ansvarade för flytten av byggnaden från Stockholm. Vi fångade in honom under invigningen av domen och passade på att fråga om de utmaningar han stött på under projektet och vad som var roligast av alltihop.

Äntligen igång med deletapp Centralen 

I måndags började vi med produktionen av den deletapp i Västlänken som jag jobbar med och jag tror att alla i projektet kände samma sak: ”Gott att vara igång!” Att komma igång med produktionen är en av de största milstolparna i ett projekt.

Back in business

Hallå där bloggen, har ni saknat oss? Hoppas ni alla har njutit av en välförtjänt semester och nu är tillbaka med förnyad energi. Själv var jag aldrig ledig, förutom från bloggen. Här ute på Landvetter flygplats har livet och jobbet rullat på mer eller mindre som vanligt.

Ödmjukhet och humor är viktigt i byggbranschen

Det går i vågor. Just nu är det högkonjunktur i vår bransch med mycket att göra och korta ledtider i projekten. Högt tryck alltså. Hur hanterar man det? Genom att hjälpas åt! Och ska man jobba tillsammans på ett bra sätt måste man jobba som ett lag.

Centralen – ett smörgåsbord av teknik

Våra två Västlänken-projekt innebär många tekniska utmaningar, exempelvis djupa och breda schakter i lera, grundläggning på extrema djup, framkomlighet för trafik och tredje man, övergångar mellan berg och lera med mera.

3, 2, 1 SOMMAR

Jag räknar ner timmarna till sommarledigheten och måste säga att året som jag har varit anställd på NCC har gått otroligt snabbt. Det är inte ofta att jag har hunnit eller vilja räkna ner timmar eller dagar på arbetet, med de otroligt varierande uppgifterna och rotationerna jag har hunnit med.

Det blir både roligare och stärker projekten om vi är fler tjejer i olika roller

Det är roligt att vara utomhus och få jobba med olika personer och roller. Yrkesarbetare är ett väldigt socialt jobb och variationen av olika byggprojekt är utvecklande och kul. Jag började som lärling och blev tipsad om att NCC kunde vara nåt för mig.

Frida gästbloggar

Tiden går fort när man har roligt.. Nu har jag snart varit trainee på avdelningen Building Malmö/Lund i 1 år och jag har hunnit med två rotationer på programmet. I höstas var jag på NCC Teknik & Hållbarhet i Malmö och under våren har jag varit arbetsledare i ett projekt i Lund där vi bygger Inlägget Frida gästbloggar dök först upp på Beyond Construction.

”Det är skönt att veta att man inte är ensam tjej”

Att säga att byggbranschen är mansdominerad är inte att överdriva på något sätt. Det är ca en procent av yrkesarbetarna i branschen som är kvinnor. I den här extremt homogena miljön kan det som kvinna vara svårt att få plats, att få synas och bli respekterad.

Social hållbarhet utmaning för stadsutveckling i Göteborg

Som miljonstad står Göteborg inför utmaningar kring social hållbarhet. Ökad urbanisering höjer kraven ytterligare men hur kan vi som stadsutvecklare möta dem? Johanna Hult-Rentsch, Regionchef Väst NCC Property Development, berättar om vårt arbete.