NCC:s blogg

NCC driver bloggportalen blog.ncc.se. Här lyfter våra experter ämnen kring byggande, framtidens stad, hållbarhet, infrastruktur och staden vi lever i. Vi vill inspirera och skapa dialog med er som läser och tycker till. Nedan ser ni de 10 senaste bloggpostarna. Välkommen in!

Ta vara på den biologiska mångfalden

Det finns ett talesätt som säger att en fjärils vingslag kan orsaka en orkan. Det används ofta som en metafor för små saker som har en oväntat stor påverkan. När det gäller biologisk mångfald är detta talesätt ofta sant.

”Att jobba som yrkesarbetare är fritt, utmanande och nåt nytt varje dag.”

Jag har jobbat inom bygg hela mitt yrkesliv, jag började som lärling 1988 och har varit på de flesta större företag. Efter 30 år på hussidan gick jag över till anläggningsverksamheten och jobbar nu mer i trä än någonsin.

Ett kontor och arbetsplats där människor mår bra

När vi utvecklar nya kontorsprojekt så funderar vi mycket på vad som är viktigt för att människor ska trivas på arbetsplatsen. Hur kan vi utveckla kontor där människor vill vara, ja till och med kanske längta till ibland? Det handlar så klart om en mängd stora och små saker.

Fint besøk i Oslo!/Ett trevligt besök i Oslo!

Goddagens gott folk! De senaste inläggen i studentbloggen handlade huvudsakligen om det dagliga arbetet ute på byggprojekten. Jag tänker nu passa på att kombinera detta inlägg med vår Traineeresa till Norge som vi gjort denna vecka, samt vad jag sysselsatt mig med under min senaste Traineeperiod.

”Pepp, engagemang och tydlig info får Centralen att återvinna 90% av sitt byggavfall”

Jag vill visa att miljö och ekonomi går hand i hand med ett exempel från oss på E02 Centralen i Göteborg. Vi nu sparar 1-2 miljoner kronor per år genom att vi sorterar vårt byggavfall. Den första januari i år höjdes klimatskatten på brännbart avfall och i augusti 2020 kom ett lagkrav på att sortera […] Inlägget ”Pepp, engagemang och tydlig info får Centralen att återvinna 90% av sitt byggavfall” dök först upp på NCC:s blogg.

Västlänken ur en arbetsledares perspektiv

Det är äntligen dags för ett nytt blogginlägg från Västlänken, etapp Liseberg. Jag har nu bytt från planerare till arbetsledare och det som jag suttit och planerat för under de senaste tre månaderna ska jag nu få vara med och utföra i verkligheten.

Sista planterade trädet – en riktig milstolpe

Förra veckan planterade vi det sista trädet längs Östra Promenaden. Vilken milstolpe! Om allt går som det ska kommer den förnyade Östra Promenaden vara helt klar i december i år men redan den 4 juni i år släpps trafiken på i Södra Promenaden och i Gustaf Adolfsplan samt ut mot Söderköpingsvägen.

Koncernrotationer varvat med traineeträffar

Äntligen har våren har kommit och vi går mot ljusare tider! Sist jag skrev befann jag mig på affärsområdet Building Sverige, där jag jobbade mina första fem månader i vårt controllerteam. Sedan dess så har jag gjort min första rotation till koncernen där jag under sex månader kommer att rotera runt mellan olika finansfunktioner.

På höjden i Länna

Hej på er! Sedan jag sist skrev här har vinter gått över i vår och jag har hunnit med ett nytt projekt. De senaste tre månaderna har jag befunnit mig på projektet Länna vattenreservoar i Huddinge söder om Stockholm, där jag gått som arbetsledare tillsammans med arbetsledaren Jonas.

Konsten att göra bra projektinköp

Jag tror att alla som någon gång jobbat i produktion yttrat frasen ”vad står det i avtalet?” Kanske har man sagt så för att man undrar över till exempel leveransvillkor, entreprenadens omfattning, vad något kostar eller kanske när en meningsskiljaktighet uppstår mellan NCC och en leverantör.