NCC:s blogg

NCC driver bloggportalen blog.ncc.se. Här lyfter våra experter ämnen kring byggande, framtidens stad, hållbarhet, infrastruktur och staden vi lever i. Vi vill inspirera och skapa dialog med er som läser och tycker till. Nedan ser ni de 10 senaste bloggpostarna. Välkommen!

Vi måste få bort machokulturen

Tyvärr har vi problem med en machokultur i byggbranschen och där behöver vi ta vårt ansvar och göra en förändring. Vi vill vara ett företag där alla kan trivas och kan jobba utan att behöva utsättas för kränkande särbehandling och då måste vi börja med oss själva.

Schaktfritt är oslagbart – inte minst för klimatet 

Namnet NoDig ger inte hela sanningen. Klart att vi schaktar – bara mycket mindre än med andra metoder. Det är snabbt, effektivt, billigt – och mycket bättre för klimatet.   Jag jobbar med att förnya våra ledningar för VA, fjärrkyla, gas och fiber.

Värderingsstyrt företag – en riktigt bra upplevelse som trainee

Hej! Mitt namn är Therese Zakrisson och jag gör snart min sista vecka av året som trainee på NCC. Ett år med boende ute i produktion i fyra anläggsprojekt. Första månaderna genomfördes inom damm- och vattenkraftprojekt med platsledning, i sällskap av platschef och arbetsledare.

Civil East vs Civil West = One NCC

Hej, mitt namn är Hanna och jag går NCC Master traineeprogram (MTP) med en bra utvecklingsplan med rotationer i projekt, kalkyl och inköp. Inte alls olikt andra traineeprogram. Men det inte så många gör är att byta avdelning mitt i programmet, så jag tänkte berätta om mitt beslut kring detta.

Pepp på NCC

Är det rätt val att söka sig till en teknisk högskola? Supersvårt att veta när man inte är säker på vad man bra på, och inte heller vet vilka jobb som finns efter studierna. Syftet med mentorskapsprogrammet Pepp är att få fler unga tjejer att upptäcka möjligheterna med att studera vidare inom teknik, det har Inlägget Pepp på NCC dök först upp på NCC Blog.

Vi hjälps åt

Sedan april pågår rivningsarbeten på Nyköpings lasarett. ”100-åringen” har rivits och nu tas huvudentrén bort för att lämna plats åt en ny byggnad, med större och modernare lokaler. Utmaningen med sjukhusbygge är att man aldrig vet vad som finns i de gamla byggnaderna.

Sveriges Stonehenge gjuts i betong

I Helsingborg pågår arbetet för fullt med att bygga stadens nya landmärke – ett runt vattentorn. Och vi bygger det med betong. Detta är ett riktigt maffigt betongarbete! Vattentanken är rund och ska ligga nästan 40 meter upp i luften på pelare.

Lean i byggbranschen

Det har visat sig att min bordsgranne här på projektet, Per Öberg, är styrelsemedlem i Lean Forum Bygg och i veckan bjöd han in till deras seminarium. Jag och Per hade efter seminariet en så kallad walk-and-talk där vi fördjupade oss i ämnet.

Stora miljövinster med aktivt kol och schaktfri förnyelse

Genom att förnya gamla VA-ledningar med schaktfria metoder kan ledningsägare göra stora besparingar både när det gäller pengar och miljöpåverkan. Och med aktivt kol kan rester från läkemedel renas från avloppsvatten och hindras från att komma ut i naturen och göra skada.

Akram gästbloggar

Hej, mitt namn är Akram Kaadi och jobbar som trainee på Building Syd och i skrivande stund har det gått 10 månader sen min första dag på NCC. Vad har jag hunnit göra? Vilka rotationer har jag hunnit ta mig igenom? Undrar ni kanske och i följande blogginlägg tänker jag besvara dessa frågor.