Framtiden är elektrisk med laddinfrastruktur och elvägar
NCC bygger framtidens hållbara laddinfrastruktur för elektriska fordon.
NCC bygger framtidens hållbara laddinfrastruktur för elektriska fordon.
NCC har byggt infrastruktur för transporter sedan 1875 och vi vill självklart även vara med och bygga framtidens hållbara vägar. Därför samarbetar vi sedan lång tid tillbaka med en rad olika aktörer inom laddinfrastruktur för elektriska fordon.
Sedan 2011 är vi djupt engagerade inom dynamisk laddning/elvägar, främst inom ramen för projekten eRoadArlanda och SmartRoad Gotland. Det har gett oss världsunik kompetens och erfarenhet inom ett nytt område som på ett avgörande sätt kraftigt kan minska vägtransporternas klimatavtryck.
Parallellt med engagemanget inom elvägar har vi också byggt upp de strategiska samarbeten vi behöver för att kunna erbjuda lösningar inom stationär laddning.
Totalt sett innebär det att vi nu har den kompetens och den erfarenhet som behövs för att leverera allt från förstudier, projektering och projektledning till mark- och anläggningsarbeten för all typ av laddinfrastruktur.
Idag står vägtrafiken i Sverige för cirka en tredjedel av landets koldioxidutsläpp, varav godstrafiken står för cirka en tredjedel. Men antalet elektriska fordon och maskiner ökar snabbt och nuvarande prognoser säger att det i Sverige år 2030 kommer att finnas minst 2,5 miljoner elektriska fordon, främst personbilar. Men även utvecklingen för elektriska små och medelstora lastbilar, bussar och entreprenadmaskiner går relativt snabbt.
Fordonsbatteriernas storlek, vikt och kostnad gör det svårt att med dagens teknik få tillräcklig räckvidd och totalekonomi för elektrifiering av tyngre fordon och arbetsmaskiner. För lättare elfordon gäller det primärt att kraftigt öka takten i utbyggnaden av stationär laddning. Även för dessa fordon behöver man på sikt hitta lösningar som minskar behovet av stora, tunga och dyra batterier.
Sverige har som mål att senast år 2030 minska koldioxidutsläppen från inhemska transporter med 70 % jämfört med utsläppen år 2010 och senast år 2045 vara klimatneutralt.
Dessa mål ska ställas i relation till aktuella prognoser som visar på ett kraftigt ökat transportbehov under överskådlig tid. Detta är en utmanande ekvation som NCC vill vara med och lösa.
En väl utbyggd laddinfrastruktur för elektriska fordon beräknas kunna minska koldioxidutsläppen med upp till 90 % jämfört med fordon som enbart drivs med fossilt bränsle.
Med en optimal mix av stationär (främst i urbana miljöer) och dynamisk (utanför urbana miljöer) laddning minskar behovet av stora och dyra batterier avsevärt för alla typer av elfordon. Idag utgörs cirka halva kostnaden för en helelektrisk personbil av batterikostnaden.
Sverige har totalt över 40 000 mil vägar. Med dynamisk laddning (elvägar) på 300 - 500 mil vägar där de flesta tunga transporter går, beräknas de totala utsläppen av växthusgaser från den tunga trafiken i Sverige kunna halveras.
Sverige har världsledande kunskap om elvägar och av att anlägga demonstrationssträckor med olika tekniska lösningar.
Trafikverket påbörjade den första förkommersiella upphandlingen av kunskapsunderlag för elvägar 2013 och 2017 färdigställde man en Nationell färdplan för elvägar.
Världens två första demonstrationssträckor med olika tekniker för dynamisk laddning av tunga fordon på allmän väg har testats utanför Sandviken (Elväg Gävle) respektive Arlanda (eRoadArlanda). För närvarande pågår arbetet med ytterligare två demonstrationssträckor, en utanför Visby (SmartRoad Gotland) och en i Lund (EVolutionRoad).
På regeringsnivå och via Trafikverket har Sverige sedan flera år tillbaka initierat en rad internationella samarbeten inom elvägar, framförallt med Tyskland och Frankrike
I oktober 2020 inrättade Regeringen en Elektrifieringskommission på transportområdet som ska belysa finansiering av och affärsmodeller för hur el snabbt kan dras fram till elväg och laddinfrastruktur för snabbladdning.
Trafikverket fick i uppdrag att planera för att bygga ut elvägar längs det statliga vägnätet som kan halvera utsläppen av växthusgaser från tung vägtrafik med målet att elektrifiera 2 000 km väg till år 2030 och ytterligare 1 000 km väg till år 2035. Parallellt ska Trafikverket analysera behovet av laddinfrastruktur för snabbladdning av tunga fordon längs större vägar.
Affärsutvecklingschef Infrastructure, ordförande eRoadArlanda, NCC Infrastructure
Affärsutveckling, Samordningsansvarig NCC eRoad® (elvägar), NCC Infrastructure