En tidig planering gjorde Swecos lokaler till en verklig mötesplats

Att ta god tid på sig vid en flytt gör att alla inblandade får chans att bidra och man kan utforma lokalerna utifrån det man verkligen behöver. Sweco och NCC inledde tidigt en dialog och resultatet är vackra och välplanerade lokaler som stöttar Swecos verksamhet och väcker nyfikenhet.

Så tidigt som 2010 kommunicerade Sweco till sina medarbetare att man behövde nya lokaler, eftersom bolaget växte. Därför har medarbetarna varit involverade under lång tid och man kunde adressera den osäkerhet som ofta kommer av att flytta till öppna kontorslandskap. Det är viktigt att förändringsarbetet är förankrat och att medarbetarna har insyn i vad som sker.

Tack vare att Sweco redan tidigt visste att de behövde nya lokaler, kunde man lägga ned tid och kraft på att utforma lokaler utifrån sina faktiska behov. Eftersom man tidigare satt i olika lokaler, visste man att de nya lokalerna skulle behöva präglas av samarbete. Därför var det extra viktigt att få till ytor som stöttade detta.

– Vi trivs jättebra i lokalerna på Skånegatan. Swecos värdeord är nyfikenhet, engagemang och ansvar och det speglas väl i lokalerna och arbetsmiljön. Det är generellt en väldigt positiv inställning till de nya lokalerna och vi arbetar delvis på ett nytt sätt i och med de ytor vi har, säger Lars Almqvist, regionchef Sweco.

Härlig mötesplats för medarbetare och kunder

Flyttlasset gick under sommaren 2015 och den yta som kanske är mest attraktiv kallas Vardagsrummet och ligger på plan tre, som man når via den vackra trappan av trä från gatuplanet. Ytan, som har soffor, pallar och bibliotekshörna, är en mötesplats i ordets rätta bemärkelse och omgärdas av café, matsal och härliga konferensrum. Vardagsrummet används mycket internt, och det är en plats där medarbetarna verkligen trivs, men även externt är ytan en fullträff.

– Alla som kommer dit är jätteimponerade, och gäster vill gärna ta bilder på Vardagsrummet. Många har hört av sig till oss och vill använda något av våra konferensrum, för att de tycker att atmosfären här är så trevlig. Det är vi både stolta och glada för, säger Lars Almqvist.

Det populära Vardagsrummet innebär att Sweco får chans att umgås med nya och befintliga kunder och presentera sin verksamhet mer ingående, vilket leder till nya samarbeten och fördjupade relationer. Man har också rum med ICE-teknik där man kan utföra projektering och visa ritningar från olika teknikdiscipliner. Detta gör att alla olika aktörer som är aktuella i ett projekt kan samlas på ett och samma ställe och arbeta tillsammans. Samarbete är avgörande vid större projekt med helhetslösningar som är en viktig faktor för Swecos kunder.

– Jag njuter när jag blickar ut över plan tre och tittar ned på den stora trappan. Miljön där är fantastisk. Jag känner stor glädje i att vara på det här kontoret, säger Lars Almqvist.

Hållbara lokaler för samverkan

Sweco har ett hållbarhetsfokus genom hela sin affär, och då blir det också helt rätt att ha en miljöcertifierad fastighet. Man har också elcyklar, omklädningsrum och cykelpump som medarbetarna kan använda sig av. Detta var viktigt i planeringen av det nya kontoret, och kort efter inflyttningen blev Sweco utnämnt till Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats.

Ett led i hållbarhetsarbetet är också att använda sina kvadratmetrar på ett effektivt sätt. Sweco är noga med att följa upp användandet och gör prognoser. Totalt är man elva verksamhetsområden i Sweco Sverige som gemensamt finns i fastigheten.

– Våra lokaler möjliggör samverkan på ett bra sätt. Där har det helt klart skett en märkbar förbättring – vi har blivit bättre på de delarna, säger Lars Almqvist.

Något som ytterligare svetsar samman medarbetarna är takterrassen som används flitigt både under lunchen och till en spontan after work där man sitter och umgås med kollegor och kanske till och med kan lyssna på en konsert från Ullevi som ligger precis intill.

– Interaktion, samverkan, möten och en positiv, tilltalande och fräsch miljö är jätteviktiga värden för oss. Det gör oss till en attraktiv arbetsgivare, säger Lars Almqvist.