NCC bygger Helsingborgs nya landmärke

NCC har tecknat ett samverkansavtal med NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) om nybyggnad av ett vattentorn i Helsingborgs stad. I ett första skede ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera systemhandlingar i syfte att komma överens om en riktkostnad för bygguppdraget.  

Vattentornet byggs för att trygga den framtida vattendistributionen i nordvästra Skåne och har en nydanande arkitektur som för tankarna till en modern akvedukt.  Förutom själva vattentornet ingår även två lågreservoarer och en teknikbyggnad i uppdraget.

– Det är glädjande att NSVA valt oss på NCC som partner vid bygget av Helsingborgs nya vattentorn, som med sin unika design kommer att bli ett fantastiskt landmärke för lång tid framåt. Genom samverkansavtalet får både NSVA och vi förutsättningar för att hitta hållbara och kostnadseffektiva lösningar för byggprocessen, säger Mikael Thulin, produktionschef NCC Infrastructure.

Vattentornet kommer att bli 40 meter högt och bestå av en ring med 90 meters diameter som vilar på 24 betongpelare. Vattnet kommer att strömma genom ringen och på det sättet får man en god omsättning av vattenvolymen. Slutgiltig utformning av vattentornet görs gemensamt av NCC och NSVA under detaljprojekteringsarbetet.

– Vi ser fram emot att samarbeta med NCC. Deras erfarenhet av komplexa betongkonstruktioner kommer att komplettera vår VA-kompetens väl, säger Mats Henriksson, specialist inom dricksvattendistribution på NSVA.

Detaljprojektering av vattentornet påbörjas omgående. Planerad byggstart är 2018. Det nya vattentornet beräknas tas i drift 2020. Helsingborgs stads befintliga vattentorn på Fredriksdal, byggt 1962, kommer fortsätta att vara i drift även när det nya vattentornet är på plats. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mikael Thulin, produktionschef NCC Infrastructure, +46 (0)70-579 60 84
Ann-Katrin Johansson, kommunikationsansvarig Syd, NCC AB, +46 (0)76-521 53 43
Jonas Malmgren, projektledare NSVA, +46 (0)10-495 87 28
Mats Henriksson, specialist dricksvattendistribution, +46 (0)10- 490 97 73

NCC:s presstelefon 08-585 519 00, E-post: press@ncc.se, NCC:s bildbank

Om NCC. Vår vision är att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC är ett av de ledande företagen i Norden inom bygg, infrastruktur och fastighetsutveckling med en omsättning exklusive Bonava på 53 Mdr SEK och 16 000 anställda 2015. NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.