Det är känt sedan länge att täkter är en bra miljö för många arter, av olika skäl. Ett viktigt sådant är att konkurrensen från andra arter om utrymme är begränsad. För pilgrimsfalken är det berguven om oftast är i vägen och gör det svårt att hitta föda. Dessutom händer det att berguven tar falkungar. En annan orsak till att pilgrimsfalken söker sig till täkter är den fysiska miljön.
– I täkterna finns skrevor och prång i de branta klippor som bildas där falkarna gillar att ha sitt näste, säger Katarina Van Berlekom.
Länsstyrelsen är inkopplad som kontrollinstans för att se till att falkarna trivs. Dessutom fortgår Göteborgs universitets forskning på området, plus att Ornitologiska föreningen och lokala ornitologer är involverade.
– Vi tycker att det är viktigt att det här görs på rätt sätt så att den biologiska mångfalden i våra täkter verkligen fungerar och utvecklas. När det gäller falkarna görs uppföljning varje år det kommer fortsätta så länge så länge pilgrimsfalkarna väljer att bo kvar på området, säger Katarina Van Berlekom. Hon fortsätter:
– Vi tar det här på största allvar och vill visa all del hänsyn vi kan. För oss finns det ingen motsättning mellan att ha en fungerande täktverksamhet och att främja en levande natur.