Den som har ansvar tar ansvar
För att ha kontroll över vilka som befinner sig på en byggarbetsplats används så kallade ID06-kort. Ett slags personligt anställningsbevis som fungerar som passerkort. Kortet fungerar utmärkt på individnivå. Men det ger inte överblick över vilken underentreprenör som är anlitad av vem, det vill säga det vi kallar UE-kedjan. Det problemet har nu Infobric löst – efter en idé från NCC.
Det var NCC-medarbetaren, HR-specialisten, Björn Björling som hösten 2016 kallade till sig mångåriga samarbetspartnern Infobric, som levererar lösningar för personalliggare, inpassering och skalskydd på byggprojekt. Han hade en idé om ett system som tydliggjorde platsledningens respektive de olika underentreprenörernas ansvar för alla de som arbetar på en byggarbetsplats. Infobric antog utmaningen och har nu tagit fram ett system som matchar NCC:s önskemål.
Med det nya systemet får respektive underentreprenör ansvar för att bekräfta sin plats i kedjan och tydliggöra vilka de i sin tur anlitar som underentreprenörer.
- Innan en underentreprenör börjar jobba på en byggarbetsplats måste de bekräfta vilken entreprenör som har anlitat dem. Om underentreprenören i sin tur ska använda sig av ytterligare underentreprenörer måste dessa på samma sätt registreras i UE-kedjan. För varje nytt led i UE-kedjan upprepas proceduren. På så sätt får vår platsledning, tillsammans med de olika entreprenörerna, full koll på hela kedjan av underentreprenörer, säger Björn Björling.
Redan i pilotfasen kan vi se att systemet fungerar. I Uppsala bedrivs det första pilotprojektet. Det kallas Navet och är bygget av NCC:s nya avdelningskontor i Uppsala.
- Vi har i dagsläget ungefär tio personer som jobbar ute på byggarbetsplatsen. Ändå är det nya systemet väldigt användbart för oss, säger Henrik Roos som är platschef på Navet. Han förklarar:
- Vi är ett tiotal på plats idag, men som i alla byggprojekt kommer och går olika personer eller yrkesgrupper hela tiden eftersom nya moment hela tiden tillkommer. Ena dagen behöver vi en rörfirma, nästa dag en elektriker, den tredje dagen en golvfirma. Det här projektet kommer att pågå under ungefär ett år, och på den tiden beräknar jag att uppemot 400 personer kommer att ha jobbat här i en eller annan kapacitet. Så redan för ett så här litet projekt är systemet mycket värdefullt, tänk då hur nyttigt det kommer vara för riktigt stora projekt.
Det finns redan idag intresse från större projekt. Enligt Björn Björling har man från projektet Lund-Arlöv – ett enormt järnvägsbygge som ska pågå i sex år – uttryckt intresse för att arbeta med det nya systemet.
- Vi har två pilotprojekt igång nu. Dels i Uppsala, dels ett i Jönköping. Vi utvärderar systemet under våren och utvecklar det tillsammans med Infobric. Sen är tanken att det ska vara klart att använda även på andra byggen, säger Björn Björling. Han fortsätter:
- Vi tror att det här kommer att fungera för fler än oss. Det ger en bättre kontroll över kedjan av underentreprenörer som finns på en byggarbetsplats, och vi lägger en del av ansvaret där det naturligen hör hemma. Vi ser att det sparar tid för alla just genom att man från början har kontroll på vem som anlitat vem. Vi ser vinster för alla med det här systemet!