NCC ger yrkesarbetare i väst högre lön än avtalet

NCC har beslutat att betala ut högre lön till yrkesarbetare i västra Sverige. Det ger medarbetarna högre lön än kollektivavtalet. Den nya lönen gäller cirka 150 medarbetare på ett antal projekt i Västsverige. 

– Vi behöver ett system där ersättningar och kostnader är förutsägbara – för medarbetarna, för kunderna och för företaget. Därför väljer vi att bryta mot kollektivavtalet för att skydda våra medarbetare, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC Construction Sweden.

Närmare ett års förhandlingar med fackförbundet Byggnads utan resultat har skapat oro hos medarbetarna.

– Våra medarbetare har påverkats negativt av situationen och därför agerar vi nu. Det här ger medarbetarna en högre ersättning än avtalet, säger Per Kinell, avdelningschef på NCC Construction Sweden.

Det senaste året har NCC:s medarbetare ute på byggarbetsplatserna inte vetat vilken lön de ska få i slutet av varje månad. Förhandlingen mellan NCC och Byggnads har framförallt handlat om lönesystemet, inte lönenivån. NCC tror inte på ackord som enda löneform.

NCC har inlett en medarbetarenkät för att kartlägga den psykosociala arbetsmiljön.

Lönen betalas ut 25 maj och motsvarar en månadsförtjänst på cirka 34 500 kronor.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Susanna Törnell, kommunikatör NCC Construction
Telefon 076-798 49 43
Per Kinell, avdelningschef NCC Construction
Telefon 070-652 17 78

NCC:s presstelefon 08-585 519 00, E-post: press@ncc.se, NCC:s bildbank

Om NCC. Vår vision är att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC är ett av de ledande företagen inom bygg, fastighetsutveckling och infrastruktur i norra Europa med en omsättning på
57 Mdr SEK och 18 000 anställda 2014. NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.