Sveriges första 50-metersbassäng i stål invigd

NCC:s nya simhall i Säffle är invigd. Här finns bland annat Värmlands första 50-metersbassäng och Sveriges första i rostfritt stål. Uppförd enligt kraven för Miljöbyggnad nivå Guld.

– 50-metersbassägen är den första i Värmland och den första bassängen i Sverige av stål. Stålet gör det lättare att tömma bassängen snabbt, en kakelbassäng tar 20 dagar att tömma och 20 dagar att fylla på grund av trycket mot kaklet som kan lossna. Den är även lättare att hålla ren, säger Jonas Edvinsson, platschef NCC Building Örebro/Värmland.

Totalt omfattar simhallen cirka 7 800 kvadratmeter och är anpassad för 100 000 besökare per år. Förutom en 50-metersbassäng finns en multibassäng med höj- och sänkbar botten, relaxavdelning med bastu och varmpool samt en lekbassäng för de mindre badgästerna. Av de fyra bassängerna är de tre största gjorda med en insida av rostfritt stål.

Simhallen är uppförd enligt kraven för Miljöbyggnad nivå Guld. Stor vikt har lagts på energieffektivitet, inomhusklimat och hållbara materialval. Byggnaden förses till exempel med solpaneler och kloranvändningen kommer att minimeras.

Lagarbete från start till mål

– Att lämna över simhallen, som vi tagit fram gemensamt och utfört, har varit ett lagarbete från start till mål. Projektet har varit en riktigt spännande resa som jag tycker att Säffle kommun har skött föredömligt. Tillsammans har vi klarat både tidplan och budget, vilket känns väldigt bra, säger Jonas Edvinsson.

Projektet har genomförts i partnering, vilket innebär att NCC och Säffle kommun gemensamt har tagit fram systemhandlingar, projektbudget och detaljprojektering för det nya badet.

– NCC har byggt många badhus och genom dessa utvecklat en expertis som gjort oss ledande i Sverige på att bygga simhallar och badhus. Vi vet att badhusprojekt är komplexa projekt med många aktörer involverade och då är partneringmodellen helt överlägsen som samarbetsform, säger Jonas Edvinsson

19 december öppnar simhallen

I januari 2018 togs det första spadtaget en ny simhall i Säffle. Efter knappt två års byggtid är det snart möjligt för alla badsugna att ta sig ett dopp i kommunens nya moderna badanläggning. Den 19 december öppnas dörrarna för allmänheten.