Ringen på Helsingborgs nya vattentorn komplett

Igår lyftes sista delen av ringen upp på Helsingborgs nya vattentorn, som byggs av NCC i samverkan med NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp). Därmed är ringen, som kommer att utgöra vattenreservoaren på det unika vattentornet, komplett.

Lyftet utfördes av två gigantiska lyftkranar. Den ringformade vattenreservoaren har platsgjutits i 24 delar på marken. De första 16 delarna lyftes upp i början av sommaren. Under lördag till onsdag lyftes de sista åtta upp, med lite avbrott till följd av starka vindar.

- För att få upp de vardera 325 ton tunga delarna krävdes två speciallyftkranar, som fraktades hit enbart för detta moment. Genom att koppla samman de två kranarna, som vardera klarar att lyfta flera hundra ton, kunde lyften utföras med den precision som krävs för att placera delarna alldeles rätt på pelarna, berättar Per-Erik Peterson, platschef NCC Infrastructure.

Med den elva meter höga ringen på plats ovanpå de 28 meter höga betongpelarna, som gjutits på plats med hjälp av en klätterform i sex etapper, antar vattentornet sin slutliga form och därmed även sin position som Helsingborgs nya landmärke. Vattentornets totala höjd blir 39 meter, förutom ett servicetorn som blir högsta punkt med 42 meter.

Nästa steg är att delarna på ringen ska gjutas samman till en enhet, vilket beräknas bli klart till jul. Vattentornet planeras vara helt klart och i drift efter sommaren 2020.

Arkitekturen är stilren och för tankarna till en modern akvedukt. Vattentornet, som byggs för att hålla i 150 år, är designat av Wingårdhs arkitektbyrå.