NCC stöttar svenskt världsrekord i matematik

Taket i Gavlerinken lyfte när 4 000 elever jublade över att de lyckats sätta rekord i världens största matematiklektion. Statsminister Stefan Löfven peppade dem inför försöket, vilket övervakades av Guinness World Records. Mattecentrum som anordnade världsrekordet sponsras av NCC sedan 2013.

– Sverige har halkat långt ner i den internationella rankingen av goda mattekunskaper. Vi hoppas världsrekordet blir en positiv nyhet som ökar nyfikenhet på matematik och förståelsen för att dessa kunskaper är avgörande för Sveriges framtid, sa Mattecentrums generalsekreterare, Karolina Lisslö.

Det var den 18 november som Gavlerinken i Gävle fylldes med drygt 4 000 elever från årkurs 4 till 6. Den stora mattelektionen hölls under sträng övervakning av Guinness World Records och vissa kriterier måste uppfyllas. För att peppa eleverna att klara rekordet var statsministern Stefan Löfven med på en videolänk och sa bland annat:

– Matematiken gör att ni kan bli hjältar i framtiden. Genom att ställa frågor och söka svar kan ni forska fram nya mediciner, skapa nya byggnader och broar, programmera nya dataprogram som förbättrar livet för människor över hela jorden.

Världens största mattelektion leddes av två lärare som använde Singaporemetoden – ännu rätt oprövad i Sverige. Genom att använda bilder gör räknemetoden det lättare för fler att förstå matte. Guinness World Records kunde senare bekräfta att världsrekordet hade lyckats och att 3 611 elever kunde godkännas som medverkande.

NCC är huvudsponsor till Mattecentrum som är en del av NCC:s koncernövergripande sponsringsprogram. En anledning är att år 2020 beräknas Sverige att sakna 50 000 ingenjörer. Mattecentrum är en ideell förening som ger gratis läxhjälp i matematik. Varje månad besöker 250 000 elever Mattecentrum fysiska och digitala mattestugor.