På ett av Nordens största byggföretag, NCC, får Viktor Davidov utlopp för sitt brinnande teknikintresse

Även om fokus låg på att bygga ett biocentrum under Viktor Davidovs praktik på NCC 2010, passade han också på att testa byggföretagets senaste teknikprylar.

Ett år senare, när den helt nya rollen som teknisk specialist skulle tillsättas kom NCC ihåg Viktors stora teknikintresse. De ringde honom och rollen var hans.

Nu har du varit teknisk specialist för Virtual Designing Construction i mer än ett år; vad innebär rollen?

– Jag jobbar med ritningar gjorda i 3D och BIM, Building Information Modelling. I en 3D-modell ser man volymer och i en BIM-modell ser man information om till exempel vilken typ av fönster som ska sättas in i ett hus. I dag är fortfarande 2Dritningar vanligast i ett byggprojekt, men tanken är att vi i framtiden bara ska använda 3D och BIM. Vi är i början av en ny teknisk epok, kan man säga. Det är verkligen kul att vara en del av det. Fördelen med 3D och BIM är att modellerna är mer detaljerade vilket minimerar riskerna för att fel ska uppstå under byggprocessen. Det leder i sin tur till snabbare processer och billigare priser.

“NCC vill alltid förnyas och ligga i framkant. Det var i alla fall det som lockade mig hit och som får mig att stanna kvar.”

- Viktor Davidov

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter hso NCC?

– Massor! Om du är öppen med vad du har för framtida mål och visioner för din närmsta chef kommer du att nå dit. Vi uppmuntras till exempel att gå olika kurser och utbildningar för att vidareutvecklas. Jag går just nu en utbildning i projekteringsstyrning för hus.

Hur är företagskulturen då?

– Våra värdeord: ärlighet, tillit och respekt präglar kulturen. För min del visar det sig i att jag har frihet att forma mina arbetsdagar själv. Mina chefer har tillit till att jag gör mitt jobb ordentligt. Förutom det så är stämningen fin. Vi har roligt tillsammans.

Jag är till exempel med i Club 33 som är ett nätverk för alla medarbetare under 34 år. Vi träffas ungefär fem gånger om året och gör olika aktiviteter som bowling, föreläsningar och skidresor. NCC är högt upp på listan över var högskoleingenjörsstudenter helst vill jobba efter examen.

Vad är det som gör er attraktiva?

– Jag tror att det är vårt tekniktänk. NCC vill alltid förnyas och ligga i framkant. Det var i alla fall det som lockade mig hit och som får mig att stanna kvar.

Fakta

Titel: Teknisk Specialist, VDC.
Utbildning: Högskoleingenjör byggteknik, Uppsala universitet, examen 2011.
Första jobbet efter examen: Samma som i dag.