Vi fick uppfinna nya sätt att bygga på för att ro det i hamn

Irene Knutar projektledde årets bygge 2014: Karolinska Institutets Aula Medica.

För fyra år sedan var den nu prisbelönta Aula Medica en ritning med många frågetecken. Irene Knutar berättar om projektets största utmaningar.

Hur ser din roll ut på NCC?

– Som projektchef har jag ett personalansvar och är ansvarig för ett eller flera parallella byggprojekt. Det innebär bland annat att se till att vi når våra mål vad gäller tider, budget, produktionsmetoder, arbetsmiljö och miljökrav.

“NCC är ett stort företag där det finns plats att utveckla många kompetenser.”

- Irene Knutar

Berätta om projektet Aula Medica!

– Aula Medica var ett treårigt projekt, som projekt¬chef skötte jag mycket av kommunikationen med vår samverkanspartner och kund, Akademiska Hus. NCC upphandlades till projektet redan under systemhandlingsskedet, en stor utmaning då var att omvandla designen som Wingårdhs Arkitektkontor skapat till en praktiskt genomförbar konstruktion.

Vilka utmaningar mötte ni i det här skedet?

– Aulan skulle ha plats för 1 000 personer och tomten var liten. Därför designade man en byggnad som lutade utåt, vilket gjorde att byggnaden fick ett överhäng på 22 meter. Det satte oerhört stora krav på konstruktionen. Den andra stora utmaningen var glasfasaden. En byggnadsstomme måste kunna röra på sig, men en glasfasad spricker om den rör på sig. Utmaningen här låg i att bygga en separat fasadstomme och koppla samman den med husets stomme, utan att de var fast förankrade i varandra.

Hur kändes det när Aula Medica utsågs till årets bygge 2014?

– Det var jättejättekul, särskilt i den tuffa konkur¬rensen. Jag tror att vi tog hem priset för att det var ett så tekniskt komplicerat projekt. Vi fick uppfinna nya sätt att bygga på för att ro det i hamn.

Kan man göra intern karriär på NCC?

– Absolut! Jag började som utsättare efter min examen 1995, jag satte ut väggar, håltagningar och liknande från ritningar. Efter det har jag haft förmånen att ar¬beta i flera olika befattningar. NCC är ett stort företag där det finns plats att utveckla många kompetenser.

Fakta

Titel: Projektchef.
Utbildning: Högskoleingenjör, Kungliga tekniska högskolan, examen 1995.
Mitt bästa bollplank: Mina chefer – de ger mig stöd och utrymme att lyfta frågor.

HÖR IRENE KNUTAR BESKRIVA PROJEKTET KAROLINSKA INSTITUTETS AULA MEDICA.