Nyheter & press

NCC är ett av de ledande bygg- och fastighetsutvecklingsföretagen i norra 
Europa med en omsättning på 62 Mdr SEK och 18 000 anställda under 2015.


  • Initiativet 14
  • Insikten 4
  • Insikten 3

NCC bygger etta som lätt blir femma i Linköping

Nya familjer, där barnen bor hemma varannan vecka, kräver mer flexibla bostäder. NCC bygger en etta som lätt blir femrummare med flyttbara väggar i nära samarbete med Stångåstaden och White arkitekter i Vallastaden – Linköpings nya, socialt hållbara stadsdel. 

Hyreslägenheten får ett ytsmart koncept där planlösningen kan anpassas till olika behov olika veckor. Ettan på 55 kvadratmeter kan lätt bli en femma. Konceptet prövas på Linköpings Bomässan 2017 för att eventuellt bli verklighet i Stångåstadens framtida hyresbostäder.

– Vi kallar den Drömlägenheten för vi tror att många ”nya” familjer önskar sig en sådan. De som är en eller två vuxna den ena veckan kan bli en stor familj med barn i flera rum den andra veckan tack vare väggar som skjuts ut från de fasta väggarna och sängar som lyfts upp ur golvet, säger projektledare Mats Persson på det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.

Den mobila och ytsmarta bostaden uppförs i en av Stångåstadens två nya hyreshus som NCC bygger med 34 lägenheter i Vallastaden. Här bygger NCC även fyra radhus med var sitt fasadmönster av tegel, skivor och puts. Invändigt får radhusen även fyra olika inredningsstilar i kök och badrum, golv, färger och tapeter. Bostäderna visas under bomässan LinköpingsBo 2017.

Hyreshuset levererar energi till lokala elnätet

– Ett av flerfamiljshusen blir dessutom ett plusenergihus. I Sverige är det än så länge ovanligt med flerfamiljshus med denna teknik. NCC byggde landets första år 2013 för HFAB i Halmstad. Det här blir Linköpings första hyreshus som ger förnyelsebar överskottsenergi till staden. Vi är glada att bygga det i nära partneringsamarbete med Stångåstaden, säger NCC:s hållbarhetschef Christina Lindbäck.

– Vi bygger ett energisnålt hyreshus som i kombination med solceller producerar mer energi än det kan göra av med under ett år. Där av namnet plusenergihus. Vi beräknar att överskottet från solenergin kommer att täcka årsförbrukningen av hushållsel i en 100 kvadratmeter stor lägenhet. Överskottet levereras till det lokala elnätet, säger affärschef Joakim Sternander på NCC.

Bara ett av flerfamiljshusen blir plusenergihus just för att kunna jämföra och utvärdera fördelar med det andra som är ett lågenergihus. Plusenergihus är passivhus som till stor del värmer sig själv genom att återvinna värmen som boendet alstrar, tillskottet är minimalt, och det har solceller som producerar elenergi. Det täcker nästan årsförbrukningen av värme och varmvatten, samt all fastighetsel, till bland annat ventilation, belysning, hissar, under ett år och ger ett överskott.

Behovet av värmeenergi är mindre än hälften av Boverkets byggkrav för nya flerfamiljshus. I plusenergihuset beräknas tillskottet endast bli 42 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Grannhuset, som är lågenergihus, får också lågt energibehov på bara 46 kWh/kvm Atemp och år.

NCC:s byggarbete har påbörjats och beräknas vara klart hösten 2016. Ordern är värd 57 MSEK. Kjellgren Kaminsky Architecture och POLL arkitektur har ritat husen. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Joakim Sternander, affärschef, NCC Construction Sweden
Telefon 013-24 64 58
Lena Fridholm, kommunikationsansvarig Öst, NCC Construction Sweden
Telefon 070-360 37 16

NCC:s presstelefon 08-585 519 00, E-post: press@ncc.se, NCC:s bildbank

Om NCC. Vår vision är att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC är ett av de ledande företagen inom bygg, fastighetsutveckling och infrastruktur i norra Europa med en omsättning på 57 Mdr SEK och 18 000 anställda 2014. NCC är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.

Denna information skickades av Cision http://newsroom.cision.com